• Merit Lindén

Mark Forsyth: The Horologicon


Jos olet etymologian ystävä, ole hyvä. Mark Forsythin The Horologicon tarkastelee vanhoja jo unohdettuja englannin kielen sanoja. Suuri osa niistä on niin kuin "kalsarikännit" - kokonainen ilmiö yhteen sanaan tiivistettynä.


Harrastan ajoittain sekä kirjojen että musiikin kohdalla uusien julkaisujen hankkimista pelkän kannen perusteella. Etenkin ulkomailla painetuissa kirjoissa on kuvituksen lisäksi hyödynnettu paljon eri tekstuureja, kohopainantaa ja kiiltävyyksiä. Tässä kirjassa on todella kaunis yönsininen kansi hopeanhohtavalla painatuksella. Pinta ei ole samettia vaan sitä sellaista samettisen tuntuista pinnoitetta. Eihän tätä voinut jättää kaupan hyllyyn.

Minulla ei ollut siis mitään odotuksia kirjan sisällön suhteen, mutta silti päädyin yllättymään positiivisesti. Forsyth kirjoittaa tarinan yhden päivän tapahtumista. Ensimmäiset kaksi lausetta riittivät ilmoittamaan minulle, että käsissäni on jotain ihan muuta:

There is a single Old English word meaning 'lying awake before dawn and worrying'. Uhtceare is not a well-known word even by Old English standards, which were pretty damn low.

The Horologicon on jatkoa hänen aiemmalle julkaisulleen The Etymologicon (jota en ole lukenut). Häneltä on ilmestynyt myös kaksi uudempaa teosta The Elements of Eloquence ja The Unknown Unknown. Niiden lisäksi hän on kirjoittanut jo useamman vuoden blogia nimeltä The Inky Fool.

Forsythin kirja on täynnä tavaraa ja siksi myös hieman vaivalloinen lukea. Etenkin kun luin sitä alkuperäiskielellä. En tiedä onko tätä edes käännetty suomeksi ja epäilen kannattaako sitä edes tehdä. Kirja on niin vahvasti englannin kieleen sidottu, että siitä saattaisi kadota osa käännöksen myötä.

Kirjassa kuljetetaan taitavasti tarinaa ja sanojen selityksiä ja perusteluja yhdessä. Sitä voi lukea tietokirjana tai kertomuksena. Lukijan on syytä olla aika tarkkana, koska luvut ovat niin täynnä sisältöä ja sivujuonteita, että itse tarina saattaa hieman kadota. Tosin se ei tässä teoksessa selvästi edes ole se pääasia.

Parhaimmillaan The Horologicon on pieninä välipaloina - luku ja otsikko kerrallaan. Se on antoisa paketti kaikille nyanssien ja pikanttien yksityiskohtien ystäville.

#MarkForsyth

3 katselukertaa

© 2019 by Salt & Pepper. Proudly created with Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now